Rebarbora a Zuzanka

5. června 2017 v 23:06 |  Plody zahrady
Zuzanka


Co je to rebarbora? Rebarbora - reveň kadeřavá - je zelenina, ze které se používají řapíky zelené nebo růžové až červené barvy. U rebarbory se konzumují pouze řapíky listů, a to tepelně zpracované, nikdy syrové.


Rebarbora raší celkem brzy, takže můžeme odlamovat řapíky postupně. Koncem června a začátkem července se zvyšuje obsah kyseliny šťavelové. Právě kvůli této kyselině se doporučuje konzumace rebarbory s dostatečným přísunem mléčných výrobků.


Z rebarbory se připravují moučníky s tvarohem, náplně do knedlíků, ovocné polévky, kompoty, zavařeniny, koláče. Pozor ale, při vaření nepoužívejte hliníkové nádobí, protože kov z něj reaguje s kyselinou šťavelovou a ostatními složkami šťávy z rebarbory.


Rebarboru na zahrádce nemám, ale moje sousedka Heida ano, takže hurá k sousedce. Byla moc hodná a nechala mě Zuzanku u rebarbory vyfotit. Hned jsem si odnesla i pár kousků rebarbory a uvařila jsem si dobrý kompot.


Černovlasá Zuzanka má na sobě krésné šatečky v barvě pink doplněné hvězdičkovým přívěskem.

Kompot z rebarbory

Ingredience: 5 řapíků rebarbory, 1 l vody, 10-15 dkg cukru, 3 ks hřebíčků, 1/2 celé skořice,citronová kůra

Postup: rebarboru oloupeme, nakrájíme na kostičky, dáme do hrnce s vodou, přidáme ostatní přísady a krátce povaříme. No a kompot je hotov. Dobrou chuť.

Panenka: Fashionistas 2014

Přeji pěkný den
Vaše babička Věrka






 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Mary Mary | E-mail | Web | 5. června 2017 v 23:42 | Reagovat

Krásne fotky. Zuzanka je veľmi pekná zástupkyňa tváre Raquelle. Peknučké šaty i náhrdelník si jej spravila.:-) Rebarbora vytvorila zaujímavé prostredie pre fotenie.

2 Růža Růža | E-mail | 6. června 2017 v 9:20 | Reagovat

Krásná Zuzanka mezi rebarborou pěkně vyniká. Tvoje šatečky mají pěknou barvičku a panence moc sluší. Kompot z rebarbory znám, ovšem nejvíc ji máme rádi na koláčích. :)

3 babivera babivera | 6. června 2017 v 9:51 | Reagovat

[1]: Moc děkuju

4 babivera babivera | 6. června 2017 v 9:53 | Reagovat

[2]: Děkuju, jo a můžeš napsat recept na dobrý rebarborový koláč, budu ráda, ostatní děvčata určitě taky.

5 Růža Růža | 6. června 2017 v 10:01 | Reagovat

[4]:Hele to tě nepotěším, já teď moc nepeču, když jsme sami dva. Můj muž sladkému moc nedá a pak se s tím cpu já. Za chvíli už se do ničeho nevejdu. A máme tu v Jihlavě jednou pekařství, kde pečou úžasné koláče, bábovky. Tak pokud jdeme do města, vždycky zajdeme. Kdysi jsem ho pekla z kynutého těsta a posypala drobenkou. Teď nejraději peču závin z listového těsta. Kupuji už hotové, rozválené a jedna nohavice nám bohatě stačí.:-D

6 Kateřina Kateřina | Web | 6. června 2017 v 10:20 | Reagovat

Parádní fotky. Rebarborová Zuzanka vypadá velice dobře, sluší jí to tam.

7 babivera babivera | 6. června 2017 v 11:47 | Reagovat

[5]: Hehehe, tak jsme na tom stejně. Já taky moc nepeču. Bohužel pekárnu u nás v Sedle nemáme, takže koláčky bohužel nejsou.

8 babivera babivera | 6. června 2017 v 11:47 | Reagovat

[6]: Děkuju, jsem ráda že se líbí.

9 tinka77 tinka77 | Web | 8. června 2017 v 20:59 | Reagovat

rebarborový koláčik piekla moja mama. Chutil po jablkách a bol výborný. kompótik nepoznám. Páčila sa mi aj slečna - krásne tú rebarboru predviedla

10 Iva Iva | Web | 9. června 2017 v 21:27 | Reagovat

hezké fotky

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama