Leden 2018

Rajské jablíčko a Skarlet

31. ledna 2018 v 10:48 Plody zahrady
Skarlet

Rajské jablíčko - vytrvalá rostlina bylinného charakteru pěstovaná jako jednoletka pro dužnaté bobule.


Rajských jablíček je hrozně moc druhů - tyčková do skleníku, venkovní, keříčková, mini .... A hlavně různých barev - červená, oranžová, žlutá, žíhaná .... Různých tvarů - kulatá, hruškovitá, oválná ...


Tady rajčátka kvetou - květ je žlutý, takový nenápadný. Na druhém obrázku už jsou vidět první plody - ještě zelené a malinké.


Rajčátka a Skarlet - první červené plody.
Rajčata se pěstují téměř ve všech zemích světa a jsou základem pro výrobu mnoha druhů kečupů.
Vlastní rajčata ze zahrádky nebo balkonu mají jedinečnou chuť, ať jsou červená, oranžová, žlutá

Skarlet má na sobě černé šité legíny a světle zelený pletený svetřík ozdobený barevnými knoflíčky. Musím se taky trochu pochválit - legíny a svetřík je moje práce.


Panenka: Barbie Basics 1.5*03 tvář Steffie - Model Muse

Přeji pěkný den
Vaše babička Věrka



Cuketa a Kirsten

12. ledna 2018 v 23:05 Plody zahrady
Kirsten

Cuketa je rostlina keřovitého růstu. Silně dřípené listy na dlouhých řapících jsou tmavozelené a mají bělavé skvrny ze vzdušného pletiva. Květy cukety bývají tmavě žluté s pěti okvětními lístky.


Plod cukety mívá většinou zelenou, žlutozelenou či žlutou barvu a tvarem připomíná silnou okurku. Povrch má plně zralá cuketa hladký, lesklý a tvrdý, dužina je světle zelená či žlutá v závislosti na odrůdě, velmi měkká a vodnatá s množstvím semen.


Cuketa na rozdíl od okurek se téměř vždy podává tepelně zpracovaná. Její pěstování se u nás velice rychle rozšířilo, důvodem je snadné a rychlé pěstování, které zvládne i nepříliš zdatný zahradník.


Sama o sobě má velmi jemnou chuť a naopak snadno přejímá chuť přísad, je tedy velmi vhodné ji silně kořenit a používat výrazné ingredience, jako je např. česnek, který ji dobře doplňuje. Známé jsou především pokrmy z dušené či zapečené cukety. K přípravě pokrmů se také dají spotřebovat cuketové květy, a to především plněné. Nejchutnější a nejkvalitnější jsou malé až středně velké plody do 25 cm, které se nemusí loupat.


Cuketu by vám ráda představila moje překrásná Kirsten. Tahle panenka je jedna z mých favoritek.
Má na sobě svetřík mé výroby a sukni jsem taky šila já.


A teď nějaký ten recept. Hrozně ráda z cukety dělám Uncle Bens:

1 kg cukety (menší se nemusí loupat - nakrájet na plátky)
1 kg paprik (červená nebo zelená - nakrájet na proužky)
1 větší cibule (nakrájet na půlměsíčky)
1 velká mrkev (nakrájet na kolečka)
1/4 l oleje
1 lžíce soli
2 lžíce cukru
1 kečup ve skle (pálivý - nejraději mám ten z Lidlu)
3 - 6 lžic sojové omáčky (tady pozor, podle toho jakou sojovou omáčku máte - přidávat pomalu - ochutnávat)

1. Olej, cibule, přidáme papriku, mrkev - podusíme cca 10 - 15 minut
2. přidáme cuketu, sůl, cukr, kečup a nakonec sojovou omáčku - podusíme
3. naplníme do skleniček a zavařujeme 20 minut


Z cukety taky peču koláč a dělám různé jiné dobroty. A co děláte z cukety Vy?


Panenka: Monte Carlo Barbie Doll
tvář: Kayla/Lea

Přeji pěkný den
Vaše babička Věrka