Cuketa a Kirsten

12. ledna 2018 v 23:05 |  Plody zahrady
Kirsten

Cuketa je rostlina keřovitého růstu. Silně dřípené listy na dlouhých řapících jsou tmavozelené a mají bělavé skvrny ze vzdušného pletiva. Květy cukety bývají tmavě žluté s pěti okvětními lístky.


Plod cukety mívá většinou zelenou, žlutozelenou či žlutou barvu a tvarem připomíná silnou okurku. Povrch má plně zralá cuketa hladký, lesklý a tvrdý, dužina je světle zelená či žlutá v závislosti na odrůdě, velmi měkká a vodnatá s množstvím semen.


Cuketa na rozdíl od okurek se téměř vždy podává tepelně zpracovaná. Její pěstování se u nás velice rychle rozšířilo, důvodem je snadné a rychlé pěstování, které zvládne i nepříliš zdatný zahradník.


Sama o sobě má velmi jemnou chuť a naopak snadno přejímá chuť přísad, je tedy velmi vhodné ji silně kořenit a používat výrazné ingredience, jako je např. česnek, který ji dobře doplňuje. Známé jsou především pokrmy z dušené či zapečené cukety. K přípravě pokrmů se také dají spotřebovat cuketové květy, a to především plněné. Nejchutnější a nejkvalitnější jsou malé až středně velké plody do 25 cm, které se nemusí loupat.


Cuketu by vám ráda představila moje překrásná Kirsten. Tahle panenka je jedna z mých favoritek.
Má na sobě svetřík mé výroby a sukni jsem taky šila já.


A teď nějaký ten recept. Hrozně ráda z cukety dělám Uncle Bens:

1 kg cukety (menší se nemusí loupat - nakrájet na plátky)
1 kg paprik (červená nebo zelená - nakrájet na proužky)
1 větší cibule (nakrájet na půlměsíčky)
1 velká mrkev (nakrájet na kolečka)
1/4 l oleje
1 lžíce soli
2 lžíce cukru
1 kečup ve skle (pálivý - nejraději mám ten z Lidlu)
3 - 6 lžic sojové omáčky (tady pozor, podle toho jakou sojovou omáčku máte - přidávat pomalu - ochutnávat)

1. Olej, cibule, přidáme papriku, mrkev - podusíme cca 10 - 15 minut
2. přidáme cuketu, sůl, cukr, kečup a nakonec sojovou omáčku - podusíme
3. naplníme do skleniček a zavařujeme 20 minut


Z cukety taky peču koláč a dělám různé jiné dobroty. A co děláte z cukety Vy?


Panenka: Monte Carlo Barbie Doll
tvář: Kayla/Lea

Přeji pěkný den
Vaše babička Věrka
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 nauriel nauriel | E-mail | 13. ledna 2018 v 7:20 | Reagovat

Cuketu mám nejradši žlutou a dělám ji jen tak s masem na pánvi. Kdysi jsem zkoušela zapéct, ale byla hořká a na nový pokus už jsem nenašla odvahu.
Kirsten je nádherná panenka, moc jsem se pokochala.

2 babivera babivera | E-mail | 13. ledna 2018 v 10:58 | Reagovat

[1]: Děkuji. Žlutou cuketu jsem ještě nikdy neměla, ale tu zelenou taky dávám pod maso.

3 Mary Mary | E-mail | Web | 14. ledna 2018 v 0:52 | Reagovat

Cuketa alebo ako ju my doma voláme cukina.  Tú proste milujeme. Keď sme bývali ešte v dome so záhradkou, tak sme ju vo veľkom pestovali a keď sa nám veľa urodilo, tak sme ju vo veľkom rozdávali rodine a známym.:-D Babka ju často vyprážala alebo robila z nej cuketové placky.
Dnes, keď nejakú kúpime alebo dostane od rodiny, tak ju vo väčšine prípadov pokrájame na kúsky a na panvici ju miešame s rôznymi inými ingredienciami. Alebo máme radi variantu pri väčšej cukete, že ju vydlabeme a do nej dáme chutnú výplň a nakoniec ju zapečenie a mňaka je hotová.:-D
Táto Kayla je jedna z najkrajších zberateľských zástupkýň tejto tváre. Je prekrásna a outfit z Tvojej dielne jej pristane.;-)

4 babivera babivera | E-mail | 14. ledna 2018 v 9:13 | Reagovat

[3]: Děkuju za pochvalu. Loni jsem měla 4 sazenice a urodilo se mi tolik cuket, že jsem rozdávala a rozdávala.

5 Tinka77 Tinka77 | Web | 14. ledna 2018 v 13:38 | Reagovat

Cuketku mám veľmi rada najviac tú vyprážanú a tiež placky, kde s ňou nahrádzam zemiaky. Veľmi mladá sa dá použiť miesto uhoriek, alebo aj s nimi do rôznych šalátov a milujem ,,lečo, kdedávam pod vajcia cuketu a papriku. Ak je málo jabĺčok časť môžeme napr. v detskej výžive nahradiť cuketou, alebo robiť cuketovú s hruškami,prípadne iným ovocím. Koláčik mám tiež rada - pekne si ho vyzdobila. Ešte som zabudla, že s cuketou nahrádzam tekvicu/dýně/ pri varení omáčok - u nás skôr polievky. Robím z nej aj tzv. fejerovú majonézu vhodnú do rôznych omáčok. Kirsten/sama veľmi pekná/ nádherne predviedla tvoju zahrádku ,-D

6 babivera babivera | 15. ledna 2018 v 9:14 | Reagovat

[5]: Děkuji. Koukám, že u vás doma je taky taková správná cuketová sezona. Ja razím heslo: co se na zahradě vypěstuje, to se taky musí sníst.

7 padesatka padesatka | E-mail | Web | 21. ledna 2018 v 12:00 | Reagovat

Teda Kirsten jako zahradnice nevypadá...:)

8 Iva Iva | Web | 25. ledna 2018 v 20:39 | Reagovat

parádní fotky, mám ráda buchtu z cukety nebo dušenou cuketu (pouze kostičky na vodě) s troškou kari

9 Rachelle Rachelle | Web | 27. ledna 2018 v 11:44 | Reagovat

Cuketu máme doma vždy od babiny, ktorá ju rada pestuje :-) Mám ju rada na veľa spôsobov, už som ju použila aj do cestovín či rizota :-)

Kirsten je nádherná, ako mnohí píšu, jedna z najkrajších zástupkýň tváre Kayla :-)

10 valentina-panenky valentina-panenky | Web | 3. února 2018 v 20:20 | Reagovat

Já jsem dělám cukeťáky - těsto jako na bramboráky, ale brambor tak čtvrtina max, zbytek nastrouhaná cuketa. A taky slaný koláč, kde těsto je z cukety s moukou. Kirsten je asi nejhezčí Kayla co znám :-)

11 Růža Růža | E-mail | 4. února 2018 v 18:37 | Reagovat

Vidím, že se vám urodilo požehnaně cuket. Je výhoda, že mají v kuchyni široké využití. Dá se dělat smažená, jako bramborák( napůl s bramborami) nebo jsem z ní dělala i sekanou. Do té dávám i trošku mletého masa. Recept mám od manželovy maminky a sekaná je moc dobrá. S cuketou na jemno nastrouhanou se dá zahustit i omáčka. Buchtu z cukety jsem také dělala.
A ještě musím pochválit Kirsten jak jí to sluší.:-)

12 Zmrzlinka Zmrzlinka | E-mail | Web | 27. února 2018 v 19:47 | Reagovat

Wau :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama