Říjen 2018

Mrkev a Johanka

30. října 2018 v 13:47 Plody zahrady
Johanka

Mrkev obecná (Daucus carota) je rostlina z čeledi miříkovitých, pěstovaná jako kořenová zelenina. Blízkým příbuzným mrkve je pastinák.


Obsahuje mnoho vitamínů a jiných užitečných látek, z nichž nejvýznamnější jsou β-karoteny - dimery vitamínu A zodpovědné za červenou barvu kořene. Dále je bohatá na vlákniny a antioxidanty.


V kuchyni se používá kořen i nať (převážně k dochucení, stejně jako např. nať petržele).


Mrkev se může jíst syrová, velice chutná v kombinaci s jablky. Nebo tepelně upravená v polévce, dušená atd.
Mrkev syrová se používá v léčitelství jako močopudný a projímavý prostředek, při šerosleposti, močových kamenech a revmatických zánětech kloubů.
Mrkev vařenou jsem dávala dětem když měli průjem. Uvařila jsem rýži a spolu s vařenou mrkví měli k obědu moooc velkou dobrotu.


Mrkev obecnou vám dnes chce představit moje Johanka. Má na sobě upletené šatičky a ušitou vestičku, oboje je moje práce. No musím se taky někdy pochlubit.



Panenka: Barbie Look Green Dress 2014 - tvář Aphrodite

Přeji pěkný den

vaše babička Věrka



Palačinky s jablky

18. října 2018 v 19:56 Vaříme a pečeme
Palačinky s jablky


Na zahradě máme plno jablek, tak jdeme vařit Palačinky s jablky.
Recept:
1/2 l mléka
2 celá vejce
25 dkg polohrubé mouky
sůl, citronová kůra,
1 lžíce cukru
1 lžička mleté skořice
25 dkg nastrouhaných jablek - nahrubo


Těsto máme hotové a můžeme začít: naběračkou naléváme na rozpálenou pánvičku, mírně pokapanou olejem a pečeme.


Nejdříve jednu stranu a hned nato druhou stranu. Já je snad zítra udělám.


Palačinky můžete buď: jenom pokapat citronovou šťávou a pocukrovat vanilkovým cukrem anebo nandat zavařené jahody a ozdobit zakysanou smetanou. Celkem je asi 16 kusů palačinek.


To je nádhera, co? Na dečku moc nekoukejte, fotila jsem někdy kolem vánoc.


Přeji všem DOBROU CHUŤ

Vaše babička Věrka